Nawozy naturalne – co musisz o nich wiedzieć?

nawozy naturalne

Nawozy naturalne to jeden z najpoluraniejszych typów substancji stosowanych we współczesnym rolnictwie i ogrodnictwie. Są nie tylko bezpieczne dla środowiska naturalnego, ale również korzystnie wpływają na stan gleby. Mają także pozytywny wpływ na wzrost roślin i plonów.

Sposoby produkcji nawozów naturalnych

Nawóz naturalny można stworzyć na kilka sposobów, zaczynając od różnych technik kompostowania a na oborniku kończąc. W łatwy i ciekawy sposób można także skomponować swój własny nawóz w domowym zaciszu. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie pudełko z dostępem powietrza, do którego będziemy wrzucać resztki organiczne z naszej kuchni. Warto dodać nieco pożywki – nieco ziemi kompostowej i papieru. W przygotowane w ten sposób podłoże należy wpuścić dżdżownice – to właśnie one odpowiadają za przerobienie powstałej materii. Dzięki ich pracy uzyskujemy stały nawóz świetnej jakości. Innym ciekawym rozwiązaniem jest kompost bokashi, czyli fermentacja w zamkniętym pojemniku. Aby uzyskać kompost bokashi, należy zakupić dwa pojemniki – do jednego z nich będziemy wrzucać resztki organiczne z kuchni, w drugim z kolei będzie generował się nasz nawóz. Aby rozpocząć produkcję nawozu, należy wywiercić w dnie pojemnika kilka otworów – przez nie będzie przesączał się nawóz. Następnie jego dno zasypujemy przygotowanym aktywatorem dla bakterii kompostowych, odpowiadających za cały proces.

Pojemnik wypełniamy warstwami naprzemiennie, dopóki wystarczy miejsca – końcowym etapem jest usunięcie nadmiaru powietrza poprzez ściśnięcie zawartości wiadra i szczelne zamknięcie pojemnika. Przygotowany w ten sposób zbiornik umieszczamy w drugim wiadrze – po upływie kilku tygodni znajdzie się tam esencjonalny nawóz naturalny, którym będzie można podlać rośliny doniczkowe czy ogrodowe. Jednym z najpopularniejszych rozwiązań stosowanych w przydomowych ogrodach jest kompostowanie na ciepło, które pozwala uzyskać nawóz w przeciągu nawet 6. tygodni. To jedna z najszybszych metod produkcji. Podobnie jak w przypadku bokashi, zaczynamy od układania resztek organicznych warstwowo – ważne, aby stosunek części zielonych, takich jak warzywa czy ogrodowe liście, był równomierny do części brązowych – m.in. gałęzi. To zrównoważy poziom pierwiastków w stercie kompostowej i pozwoli jej szybciej dojrzeć. Ważnym czynnikiem w procesie kompostowania jest temperatura – powinna utrzymywać się na tym samym poziomie. Po kilku tygodniach resztki organiczne zmieniają się w pełnowartościowy, stały nawóz.

Zastosowanie nawozów naturalnych

Nawozy naturalne z powodzeniem stosuje się m.in. w ogrodnictwie – zarówno przemysłowym, jak i domowym. Domowej roboty nawóz można wykorzystać do pielęgnacji roślin doniczkowych – dzięki temu będą rosły zdrowo i bujnie, wdzięczne za dobrą opiekę i zrównoważoną dawkę składników odżywczych.

Źródło: https://www.koppert.pl/produkty-wspomagajace-wzrost-roslin-i-odpornosc-upraw/

Dodaj komentarz